Se cunoaşte de mult faptul că gazele emanate din apa care provenea din adâncuri produceau viziunile oracolului din Delphi, un clarvăzător care a ghidat grecii antici începând din secolul al VII-lea î.e.n. Acum, într-un nou studiu publicat în Proceedings of the Geologists’ Association, o echipă de cercetători de la Universitatea din Plymouth, Marea Britanie, a ajuns la concluzia că şi alte locuri sacre au fost ridicate pe fisuri similare, scrie Seeker.
Oamenii de ştiinţă au arătat cum templele de la Micene, Efes, Cnidus şi Hierapolis erau, la fel ca la Delphi, construite şi reconstruite pe falii rezultate în urma cutremurelor.
În Cnidus, un oraş antic în ruine din sud-vestul Turciei de astăzi, localnicii au reconstruit un templu în acelaşi loc după ce a fost dărmâmat de un cutremur.
Acelaşi tipar se repetă şi în alte oraşe, sugerând cum grecii vedeau lumea de jos ca destinaţie pentru cei morţi şi o sursă de cunoaştere şi putere mistică.
Mai mult decât atât, deoarece grecii antici nu trăiau în zgârie-nori, iar daunele unui astfel de eveniment erau minore, aceştia nu vedeau în cutremur o catastrofă, ci mai degrabă un eveniment cu semnificaţii puternic spirituale. De asemenea, conform datelor istorice şi geologice, cutremurele erau dese pe timpul civilizaţiei antice a Greciei, drept urmare, este uşor de înţeles că un fenomen atât de recurent a intrat în imaginea extrem de bogată a spiritualităţii antice greceşti.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
De ce filosofia lui Platon trebuie să fie lectură obligatorie pentru profesorii de astăzi